top of page

BLUS Examen

Wat is het BLUS?

 

Ieder jaar wordt bij de UPFRONT cursus het BLUS (basic laparoscopic urological skills examen) afgenomen. Dit is een verplicht examen dat behaald moet worden voordat de AIOS in zijn /haar urologische deel van de opleiding laparoscopische (delen van) procedures op de patiënt mag verrichten. Het examen is ontwikkeld en gevalideerd door UVO in samenwerking met de NVU, UOI en SWEN (ref: Tjiam et al. Program for Laparoscopic Urological Skills assessment: setting certification standards for residents. Minim Invasive Ther Allied Technol. 2013  en ref: Tjiam et al. The basic laparoscopic urological skills training: a newly developed and validated educational program. Urology, 2012) Het BLUS examen wordt in Nederland sinds de introductie van de UPFRONT cursus in 2009 jaarlijks afgenomen onder AIOS urologie en in Europa sinds 2010 op de EUREP in Praag.

EAU : Laparoscopy

Hieronder staan de taken die worden getoetst

blus-task1.jpg
Taak 1 - Peg Transfer

Omschrijving: Verplaats de kralen één voor één naar de andere kant van het bord. Pak de kraal op met je niet-dominante hand en pak hem over met je dominante hand. Plaats de kraal met je dominante hand over een willekeurige pin aan de andere kant van het bord. Als alle kralen zijn verplaatst naar de ene kant, dan moeten alle kralen weer teruggeplaatst worden volgens omgekeerde procedure. Pak de kralen dan één voor één met je dominante hand, pak over met je niet-dominante hand en plaats de kraal met je niet-dominante hand om een willekeurige pin aan de originele kant.

Tijdsmeting: De tijd start wanneer de eerste kraal is aangeraakt en stopt wanneer alle kralen weer teruggeplaatst zijn aan de originele kant. Kralen die gevallen zijn worden niet teruggeplaatst om de pin.

Streeftijd: 126 seconden

Taak 2 - Gaas knippen

Omschrijving: Knip het gaas in 1 laag tussen de 2 blauwe/zwarte lijnen. De eerste knip dient tussen de zwarte lijnen geplaatst te worden.Na afloop van de test wordt de kwaliteit van het knippen door een onafhankelijke expert beoordeeld. Het gaat om de bovenste laag van de 2.

Tijdsmeting: De tijd start wanneer de schaar bij de eerste knip het gaas raakt en stopt als de cirkel los is van de omgeving.

Streeftijd: 151 seconden

blus-task2.jpg
blus-task3.jpg
Taak 3 - Laparoscopisch hechten

Omschrijving: Plaats de naald en hechtdraad binnen 1mm van de 2 stippen. Maak vervolgens de volgende knoop: 1x dubbel, 2x enkel en knip de hechtdraad beide zijden af op 2 mm afstand van de knoop. Na afloop van de test wordt de taak op kwaliteit beoordeeld door een onafhankelijke expert.

Tijdsmeting: De tijd start wanneer de naald is opgepakt met de naaldvoerder en stopt wanneer de hechtdraad is afgeknipt.

Streeftijd: 360 seconden

Taak 4 - Clip & Knip

Omschrijving: De blauwe ballon simuleert de vene en de rode slang simuleert de arterie.

  1. Teugelen: Eerst wordt de vene geteugeld om de arterie goed in beeld te brengen. De teugel moet 2x rond het midden van de vene worden gelegd alvorens hij links buiten de box kan worden vastgezet met een klem.

  2. Arterie: Plaats 3 clips met de hem-o-lok tang binnen 1mm op de doorgetrokken lijnen op de arterie. De onderste punt van de clip moet eerst in beeld worden gebracht en worden benoemd door de deelnemer alvorens de clip daadwerkelijk geplaatst mag worden (observator noteert deze actie). De deelnemer geeft de hem-o-lok tang* aan de observator die de clips in de tang zet. Zet daarna een knip tussen de 2 stippellijnen.

  3. Vene: Maak vervolgens de vene los en plaats ook op de vene 3 clips op de doorgetrokken lijnen en zet tot slot een knip tussen de 2 stippellijnen.
     

Na afloop van de test wordt de taak op kwaliteit beoordeeld door een onafhankelijke expert.

Tijdsmeting: De tijd start bij het vastpakken van de teugel en stopt na het doorknippen van de vene. 

Streeftijd: 251 seconden

*de clips dienen door de observator in de hem-o-lok worden gezet, Het doosje van de clips moet op de juiste manier naast de box worden geplaatst. De enkele tand aan de onderkant en de dubbele tand aan de bovenkant van de houder.

blus-task4.jpg
blus-task5.jpg
Taak 5 - Naaldgeleiding

Omschrijving: Leid de naald door de oogjes in de volgorde van 1 t/m 10. Volg hierbij de route zoals aangegeven op het bord.

Tijdsmeting: De tijd start wanneer de naald is opgepakt met de naaldvoerder en stopt als de naald door oog nummer 10 is gehaald.

Streeftijd: 268 seconden

bottom of page